Medence tavaszi üzembe helyezése

medence-tavaszi-uzembe-helyezese

Megosztom a bejegyzést

Medencénk felkészítése a szezonra – takarítás, indulás előtti karbantartás

Az első napsugarakkal felmerülhet bennünk a gondolat, hogy hamarosan itt az ideje a téliesített medencénk újbóli beüzemelésének. A rutinos medencetulajdonosok már jól tudják, hogy ilyenkor az első és legfontosabb teendő a medence alapos kitakarítása.

Takarítás – talán kicsit időigényes ám nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondoljuk

A téli takarót rögzítő zsákok, a takaró és a behelyezett fagytestek eltávolítását követően a gépészeti elemek visszahelyezése előtt ellenőrizzük, hogy minden további művelet áramtalanított helyzetben történjen.

Szereljük vissza a vízforgató szivattyút, amennyiben a medencénk ellenáramoltatóval van felszerelve akkor annak motorját is. beüzemelés előtt nézzünk át minden csapot, tömítést (főleg a hollandereknél), csatlakozást, hogy amikor majd a víz visszatöltése megtörténik, a rendszer sehol se szivárogjon.

Szemrevételezzük a homok állapotát a homokszűrőben. Ha száraz állapotban a homok színe fehér, akkor az elvízkövesedhetett, így érdemes lecserélni, vagy szakemberrel vízkőmentesíttetni azt.

Ha tapintásra zsíros és összeáll, akkor a homok szennyezett és a szűrőn biofilm réteg alakulhatott ki, amely utalhat szelepműködési zavarra, gumitömítési hibára vagy akár a vízforgató szivattyú nem megfelelő működésére is, amelyet érdemes a beüzemelés előtt uszodatechnikai szakemberrel is megvizsgáltatni.

A homok állapotától függetlenül is érdemes a szűrőben a homokot miként a medence vizét is, 2-3 évente lecserélni.

A problémamentes medence kulcsa a megfelelő állapotú medencevíz

Megfelelő szezon közbeni vízkezelés és szakszerű téliesítés valamint téli takarás mellett elég a medencét két-háromévente leengedni és feltölteni.

Abban az esetben, ha a víz tiszta, akkor töltsük fel a szkimmer közepéig a medencét majd indítsuk be a rendszert és állítsuk be a vízminőséget.

Azonban, ha a tél folyamán túlságosan elszennyeződött a víz, előfordulhat, hogy idő előtt le kell cserélni azt.

A teljes vízcsere előtt a medencegépészeti elemek védelme miatt érdemes úgymond lesokkolni az állott medencevizet. Erre az Alga-sokk P a legalkalmasabb. Az ezzel kezelt vizet néhány órán át a keringető-szivattyún át forgassuk, majd egyszerűen engedjük le. A sokkolás segít a rendszerben megrekedt szennyeződéseket kitisztítani.

Az is elfordulhat sajnos, hogy egy teljes vízcsere sem oldja meg a medencetisztasági problémánkat, vagyis a beüzemelés előtt medencénk idén teljes takarítást igényel.

Mikor érdemes a felületek alapos tisztítását is elvégezni?

A medence alapos, minden felületre kiterjedő vegyszeres tisztítását érdemes elvégezni, ha a tél folyamán a pihentetett víz biológiailag szennyezetté vált vagy a vízkövesedés és felületelzsírosodás feszélyeztetheti az uszodagépészeti elemek működését.

A medence faláról és aljáról egy kefével, valamint karcmentes, folyékony vízkőoldós súrolószerrel távolítsuk el a szennyeződéseket. Az érzékeny, fényes felületeknek és a medencetakaró redőnyök kalcium-lerakódásainak eltávolítására használjunk speciális tisztítófolyadékot.

Műanyag medencék esetén különösen óvatosan járjunk el a felületek tisztítása során, ne használjunk se szemcsés súrolószert se nagynyomású mosót a szennyeződések eltávolításához. Mozaik vagy csempeburkolatok és azok fugáinak tisztítása történhet (speciális burkolat tisztító folyadék, pl. Interacid mellett) nagy nyomású mosó segítségével is.

Amennyiben időhiány miatt nem áll módjában medencéjét alaposan kitakarítani, vagy úgy érzi, hogy a tavaszi medencebeüzemeléssel még nem boldogulna egyedül, kérje szakember segítségét a karbantartás és tisztítás oroszlánrészének elvégzéséhez.

medenceépítés.net

További cikkek a témában

kerti-medence-epitessel-kapcsolatos-tudnivalok
Kültéri medence

Medenceépítés könnyedén? IGEN!

Tudnivalók medence építésről Számtalan medenceépítő cég közül választhat az, aki álmai medencéjét szeretné elkészíttetni. Ezen cégek és vállalkozók között vannak, akik különböző technikai és beépítési innovációkkal

Tovább olvasom »