Vízfűtés – medencefűtés

medence vízfűtés

Megosztom a bejegyzést

Az úszómedence vízfűtés nélkülözhetetlen tartozéka ma Magyarországon egy kényelmes medencének. Vacogni a vízben senki sem szeret!
Az egész fürdőzési, úszási élményt befolyásolja a víz hőmérséklete, így aki nem csak tikkasztó nyári kánikulában akar kellemesen fürödni, hanem hűvösebb napokon is, sőt egész évben – ha már annyit költött medencére – akkor az úszómedence vízfűtését körültekintően kell kiválasztania.

A medence vízfűtése szükséges:

• beltéri medencéknél, 30 C fok feletti vízhőmérsékleti igény, (ez nem is sok, ha kényelmesen szeretnénk üldögélni is benne, akkor 34-35C fok kell)
• kisgyerekes családok számára
• idős embereknek, akik fázékonyabbak
• kültéren a hőingadozások kiküszöbölése,
• a fürdési szezon kitolására több hónappal akár

A medence vízfűtése gazdaságos:
A vízfűtés kiépítésével az úszómedence kihasználhatósága jelentős mértékben (akár 100-200%-kal) megnő, mindössze 10-20%-kos költségnövekedés mellett!

A medence vízfűtés típusai:

1. Vízfűtés elektromos fűtőpatronnal 
Legfőbb előnye az alacsony beépítési költsége, és hogy a telepítésének feltételei a legtöbb helyen rendelkezésre állnak, bár az egységnyi hőmennyiség előállításának a költsége magasabb és a fűtőteljesítmény erősen korlátozott.
Elsősorban kültéri medencék vízfűtése esetében javasolt, abban az esetben, ha nincs kazán, a kazántól a fűtővíz-vezeték kiépítése a medencegépházhoz bonyolult, költséges, az úszómedence használata rövid időszakra esik (pl. nyaralókban), az úszómedence mérete nem túl nagy (40-45 m3-nél kisebb).

Tovább az elektromos fűtőpatronokhoz >>>

2. Hőcserélős vízfűtés
Bármilyen típusú és méretű medencéhez telepíthető, kazánról működtetett vízfűtő rendszer. A fűtőteljesítmény többszöröse lehet, mint az egyéb megoldásoknál, üzemeltetése viszonylag olcsó. Ugyan a hőcserélős vízfűtés telepítése műszakilag valamivel bonyolultabb, költségesebb, ez a hátrány az üzemeltetés során megtérül.

Tovább a hőcserélőkhöz >>>

3. Napkollektoros vízfűtés
A környezetbarát napenergia felhasználásával történik a víz fűtése, amire többféle megoldás is létezik. A legegyszerűbb módszer a közvetlen hőátadású, fekete, műanyagcsöves rendszer. A medencevíz keringetése a kollektoron keresztül szűrő-forgató szivattyúval, nyomásfokozó szivattyúval, vagy független cirkulációs kör kiépítésével oldható meg.
A medencevíz és a napkollektoron átáramló folyadék szétválasztásával lehet a rendszert biztonságosabbá, szabályozhatóbbá tenni. Ilyenkor hőcserélő közbeiktatása szükséges, így a kollektoron áramló felforrósodott folyadék a hőcserélőben adja át a hőt az úszómedence vizének.

4. Hőszivattyú medencevíz fűtéshez
Ez egy komplexebb uszodagépészeti megoldás, ami elektromos úton, vagy kazánnal felmelegített vizet keringtet a medencében. Kiépítését az úszómedence építésével együtt kell megoldani. Akár nagyméretű medencéknél is hatásos.

A medence vízfűtés kiválasztásakor mindenképpen szakmai és fenntarthatósági szempontokat is igénybe kell venni, hiszen a nem megfelelően beállított vízfűtés sok hő veszteséget és ezzel fenntartási költséget jelenthet.

Tovább a medence hőszivattyúkhoz >>>

Üzemeltesse kényelmesen és gazdaságosan a medencéje vízfűtését, hogy kellemes hőmérsékletű vízben fürödhessen!

Hívja most:+36 30 937 72 67  vagy kérjen ajánlatot!

Még egy fontos dolog: ha megfelelő az úszómedence vízfűtése, akkor nem az jelenti rövidtávon a spórolást, hogy kikapcsolja. Felfűteni sokkal nehezebb, és hosszabb, mint fenntartani az optimális állapotot.

medenceépítés.net

További cikkek a témában

kerti-medence-epitessel-kapcsolatos-tudnivalok
Kültéri medence

Medenceépítés könnyedén? IGEN!

Tudnivalók medence építésről Számtalan medenceépítő cég közül választhat az, aki álmai medencéjét szeretné elkészíttetni. Ezen cégek és vállalkozók között vannak, akik különböző technikai és beépítési innovációkkal

Tovább olvasom »