A könnyűszerkezetes és zsaluköves medencék hátrányai

medence-tipusok2

Megosztom a bejegyzést

HOGYAN válasszunk medence típust és építőt?

Egy gyönyörű, egyedi kivitelezésű medence saját kertünkben egy álom beteljesülését jelentheti sokunk számára. Elképzeljük, hogy nyáron a barátainkkal és a családdal a kertben grillezünk, iszogatunk, és egyszerűen jól érezzük magunkat. Sajnos az álom rémálommá válhat, ha nem a megfelelő medence építőt választjuk.

Egy kis előzetes tájékozódással minimalizálhatjuk a csalódás esélyét.
Viszont minél többet böngészünk, kutatunk a megfelelő medencék után, könnyen összezavarodhatunk, elbizonytalanodhatunk. Kérdések tömkelege lebeg a szemünk előtt, hiányzik egy szakértő, aki kielégítő választ ad a kérdéseinkre, szakszerű válaszaival közelebb hoz bennünket a megoldáshoz, választáshoz.

 Medence típusok:

1. A könnyűszerkezetű medencék

fémpalástos medencék, más néven könnyűszerkezetű medencék, illetve a műanyag medencék, árban valamivel kedvezőbbek a betonmedencéknél. Ezek a ranglétrán alsó-középkategóriába tartoznak. Hátrányuk, hogy relatív rövid idő után elhasználódnak, az idő vasfoga kikezdi a szerkezetet, a műanyag teknőt illetve a vékony gyári medencefóliát.

2. A zsaluköves medencék.

A következő lépcsőfok a prémium minőségű vasbeton szerkezet mintájára épülő zsaluköves medencék.

A zsaluköves kivitelezésnél a szerkezet együtemű betonnal való kiöntése nem valósítható meg. Emiatt nem valósítható meg a beton megfelelő tömörítése sem. Így jóval kisebb a teherbírása a külső-belső feszítőerőknek, főleg a téli időszakban, a vashálóval épülő monolit vasbeton medencékkel szemben.

A talaj átlagos fagyási mélysége 25-35 cm. A medencében télen pont ezen a szinten nincs víz, mivel a téliesítés során, 30-40 cm-t leengedünk a vízszintből, mert a szerelvények csőrendszerét vízteleníteni szükséges. Tehát a talaj felső 35 cm vastagságban nyomást gyakorol a szerkezetre, a medence 10-20 cm-es befagyott vize pedig kifelé nyomja a szerkezetet, ott ahol a talaj már nincs megfagyva. Ennek a feszítő erőnek a nagysága, és gyakorisága károsítja legjobban a medence szerkezetét. Ilyenkor fordul elő, hogy 3-4-5 év elteltével a zsalukő belső vakolata már nem bírja ezt a terhelést és lefagy, leválik a szerkezetről, tavasszal vízfeltöltéskor pedig kidomborodik a fólia alatt, a nagy víznyomás hatására megsértheti, kilukaszthatja vagy akár ki is szakíthatja a fóliát. 

3. Magic Pool Kft. által épített monolit vasbeton medencék

Cégünk kizárólag csak a németek által kifejlesztett fém zsalurendszerrel készülő monolit vasbeton medencéket építi, melyek valóban időtállóak, és garantáltan egy életre szólnak

MENNYIÉRT? Olcsót és jót? Sajnos ez a két fogalom ritkán jár együtt!

Az összes medence ugyanazt a célt szolgálja, kellemes pihenést, kikapcsolódást nyújt a nyári hőségben, kánikulában az egész család számára. Mielőtt kiválasztaná a kivitelezőt, fontos eldönteni, hogy milyen típusú medencét szeretne építtetni. Ezt számos tényező befolyásolja, pl. a személyes ízlése, földrajzi elhelyezkedés, költségek, stb.Minél tovább böngésszük az internetet, katalógusokat, egyre olcsóbb megoldások kerülnek elénk. Ha kizárólag pihenés, kikapcsolódás céljára vásárolunk medencét, szimpatikusnak tűnhetnek a kedvezőbb költségű megoldások is. Hosszútávon viszont nem biztos, hogy ezek az olcsóbb, rosszabb minőségű medencék, az idő múlásával is a kertünk dísze, éke marad.

Egy medencénél a legköltségesebb javítás a szerkezeti hibák helyreállítása!

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a meghibásodott szerkezethez, a több 10 m3 víz leszivattyúzása után, el kell távolítani a vízzáró burkolatot, ebben az esetben a medence fóliát. Számos esetben a szerkezet külső oldalát is javítanunk kell, ami térbeton, térburkolat esetén véséssel, felszedéssel jár. Bármilyen utólagos szakszerű javítástól, medence felújítástól még maga a szerkezet nem lesz tökéletes, előfordulhat a későbbiekben, hogy máshol keletkeznek fagykárok. Ezért ajánlatos a medence kivitelezése előtt odafigyelni, tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.

A lényeg a részletekben rejlik. Ne kövesse el azt a hibát, hogy csak a végösszegre fókuszál!

Mai világban nem könnyű jó döntést hozni. Szinte mindenből túl kínálat van a piacon. Mindenkiből sugárzik a profizmus, de valójában KI A PROFI a mi megoldásunkra? Másik legnagyobb hibánk, hogy ösztönösen a termék/szolgáltatás ár/érték arányra koncentrálunk. Pedig sokkal könnyebb dolgunk lenne, ha a részletekben keresnénk a megoldást. Medence építés területénél is ezt tapasztaljuk. A megrendelők ritkán hasonlítják össze az árajánlatok tételeit, nagyon sok esetben nincsenek is tisztában, mit tartalmaz az ár és mit nem.

medenceépítés.net

További cikkek a témában

kerti-medence-epitessel-kapcsolatos-tudnivalok
Kültéri medence

Medenceépítés könnyedén? IGEN!

Tudnivalók medence építésről Számtalan medenceépítő cég közül választhat az, aki álmai medencéjét szeretné elkészíttetni. Ezen cégek és vállalkozók között vannak, akik különböző technikai és beépítési innovációkkal

Tovább olvasom »