Medence építéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos tudnivalók

medenceepites-fontos-tudnivalok

Megosztom a bejegyzést

Medence építése előtt nagyon fontos, hogy olyan helyet találjunk rá, ami sok éven át ideális és kényelmes, és műszakilag is megfelelő.

De vajon mik a főbb szempontok, amikor a medencénket megálmodjuk?

Legfontosabb, hogy legyen elegendő hely rá, használjuk ki maximálisan a kertet, a telek adta lehetőségeinket. Érdemes a medence méretét úgy kalkulálni, hogy legyen hely a körüljáráshoz, napozáshoz, pihenésre, de a medencénk takarítása, porszívózása se ütközzön akadályokba. Ez ideálisan legalább másfél méter távolság a szélétől, amely sávnak szabadon kell maradnia.

A medence építése nyugodt helyen a legjobb

Medence a kertben

A medence építése leginkább a ház mögötti csendes, szemek elől zárt pihenőkertben ideális,ahol nem zavar a zaj, vagy a szomszédok jövés-menése. A szomszéd kerítéstől, épülettől mért távolság a 3 méter is lehet, ide még egy jól takaró tujasövény is elfér. Vegyük elő az alaprajzot, húzzuk be a távolságot, a főbb pontokat jelöljük be, és egyből kifog derülni, hogy mi az a maximális méret, amekkora medence építését tervezhetjük. Ennél természetesen kisebb lehet.

Mi nem lehet a medence közelében?

medencehelye_1000
Medence építés

A medence építése előtt arra is ügyelni kell. hogy a gödör kiásása ne ütközzön akadályokba: tudni kell hol futnak a közművezetékek, gáz, csatorna, egyéb kábelek a földben, mert ezekre ügyelni kell. Az is fontos, hogy vannak-e nagy, erős gyökérzetű fák a közelben? Szép dolog egy árnyas kertben a medence, ám ennek több hátránya is van. A medence építésekor, a gödör kiásásakor ha elvágjuk a nagyobb gyökereket, a fa elszáradhat, elveszti statikáját, és balesetveszélyessé, jobb esetben csak csúffá válik. Az is szempont, hogy a fákról lehulló levelek, termések belepottyanhatnak a vízbe, ami nagy terhet ró a szűrőkre, gyakran kell takarítani a vizet, ami – lássuk be, nem épp kényelmes megoldás.
Még egy fontos szempont: ha derítőgödör van a kertünkben, akkor a derítő belső falától is legalább 3 méter  távolság az ideális, ennek talajstatikai okai vannak.

Medence építés kis helyre

medencek_1000-1
Medence építés kis helyre

Ha saját medence építésének tervét fontolgatja, az elsők között merül fel a kérdés: mekkora is lehet az a medence? És szinte az elsők között merül fel az a kétség, hogy á… nincs itt elég hely arra, hogy úszni is lehessen benne, csak mártózni legfeljebb… De ennek nem muszáj így lennie.

Kétségtelen, hogy a medenceépítéshez minél nagyobb a hely, annál jobb, annál inkább hasonlít egy szabad, uszodában, strandon megszokott élményhez, ám rendesen, tempósan úszni lehet az otthonában is.

Hogy úszhat kis medencében?

Ellenáramoltató medence

Akár kültéri, akár beltéri medence építésén gondolkodik, van olyan lehetőség, hogy a kis helyen, viszonylag rövid úszómedence esetén is sportolhasson benne. Ennek a titka egy olyan uszodagépészeti megoldás, ami ellenáramoltatja a vizet, így „ár ellen úszva” tudja megdolgoztatni izmait, akár több kilométert teljesítve úgy, hogy a medencéje csak pár méteres.

A medenceépítés előtt azonban erre gondolni kell, hiszen a gépészeti megoldást is bele kell tervezni, számolni a medence építés folyamatába, illetve számolni kell annyi plusz hellyel a medence gépészeti aknában, hogy a gépek elférjenek.

medenceépítés.net

További cikkek a témában

kerti-medence-epitessel-kapcsolatos-tudnivalok
Kültéri medence

Medenceépítés könnyedén? IGEN!

Tudnivalók medence építésről Számtalan medenceépítő cég közül választhat az, aki álmai medencéjét szeretné elkészíttetni. Ezen cégek és vállalkozók között vannak, akik különböző technikai és beépítési innovációkkal

Tovább olvasom »