Medence vízfűtés

medence.webp

Ki szeret fázni a medencében?

Valószínűleg senki! Vacogni a vízben senki sem szeret! Tavasszal, szinte az első napsugarakkal egy időben jut minden medencetulajdonosnak eszébe, hogy mennyire jó is lenne végre újra csobbanni egyet a medencében, ám e tekintetben nem csak a levegő és a szél hűvöse-, hanem a szabadtéri úszómedencék vizének alacsony hőmérséklete is nagyon komoly visszatartó tényezőt képvisel. Ma már egy modern medence igényli a medencefűtési rendszer beépítését, hiszen ennek segítségével a fürdőző akár egész évben élvezni tudja a kristálytiszta vízben eltöltött órák felemelő, stresszoldó erejét.

Azonban mielőtt letennénk a voksunkat egy konkrét medencefűtés mellett, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medencefűtés későbbi teljesítménye több fontos részlettől, illetőleg tényezőtől is függ:

• a medence szigetelésétől, ugyanis rossz, vagy hiányzó szigetelés miatt a hőveszteség megemelkedik, így nagyobb teljesítményű medencefűtésre lesz szükség,

• a medence elhelyezkedésétől is, hiszen egy árnyékban levő, vagy akár rosszul tájolt kültéri medence vizét sokkal több energia felmelegíteni, mint azt, amelyiket tartósan éri a közvetlen napsugárzás,

• a vízhőmérséklet továbbá a medence általános hőveszteségétől is. Reggelre a medence vize lehűl még a nyári, kellemesen meleg estéjű időszakokban is, így a napi átlag 15 fokos hőingadozásnak köszönhetően a nem fűtött medence vize akár 3-5 fokkal is lehűlhet egy éjszaka alatt amennyiben nincs védve, szolárfóliával takarva a medence.

Takarás hiányában tehát nagyobb és intenzívebb medencefűtésre lehet szükség.

A megfelelő medencevízfűtés rendszer kiválasztásakor azonban körültekintőnek kell lenni. A medence vízfűtése elengedhetetlen:
• beltéri medencék esetében, hogy a fürdőzőknek legalább 30 fokos hőmérsékleti igényük legyen
• kisgyermekes családoknál
• idősebb emberek számára, akik könnyebben megfázhatnak
• kültéri medence esetében hőingadozások ellen
• egész évben tartó fürdési szezon a kellemes hőmérsékletnek köszönhetően. A vízfűtéssel felszerelt medence többletköltsége mindössze 10-15% között mozog, pedig a medence kihasználhatósága akár 100%-al is megnövekedhet!

A vízfűtéses medence típusai:

1. Elektromos fűtőpatronnal történő vízfűtés

Elsősorban nem túl nagy méretű, kültéri medencék fűtési típusa, mely rendkívül alacsony áron beépíthető, ráadásul szinte valamennyi medence alkalmas arra, hogy elektromos fűtőparton segítségével a vize felmelegíthetővé váljon. Egyetlen hátránya, hogy az egységnyi hőmennyiség előállítása magasabb összköltséggel jár együtt.

Tovább az elektromos fűtőpatronokhoz >>>

2. Hőcserélős vízfűtés

A hőcserélős vízfűtés kazánról működik. Legnagyobb előnye, hogy bármilyen típusú és bármilyen méretű medencébe telepíthető. Rendkívül magas teljesítmény elérésére képes a hőcserélős vízfűtés, melynek üzemeltetési költsége gazdaságos. Egyetlen hátrányaként a magas telepítési költséget lehet említeni, mely működése során úgyis megtérül egy idő után.

Tovább a hőcserélőkhöz >>>

3. Napkollektorral működtetett vízfűtés

A környezetbarát vízfűtési típus során napenergia kerül felhasználásra, melynek legegyszerűbb módszere a fekete műanyagcsöves rendszer, miközben a medence vízének forgatása szűrő-forgató szivattyúval, független cirkulációs kör kiépítésével vagy a nyomásfokozó szivattyúval történhet meg.
A biztonságos rendszer érdekében ún. hőcserélő beépítésével a nap energiája által felmelegített víz ebben a hőcserélőben adja át a meleget a medence vízének.

4. Hőszivattyúval történő vízfűtés

A hőszivattyúval történő vízfűtés során a vizet kazánnal vagy elektromos úton lehet felmelegíteni. Ez a megoldás az egyik legösszetettebb uszodagépészeti megoldásnak felel meg, mely még nagyobb medencék esetében is hatásos lehet.

A medence megfelelő vízmelegítő rendszerének kiválasztását legjobb, ha szakemberre bízza az ember. Ha ugyanis nem megfelelő rendszer kerül beépítésre, a fenntartási költségek is megnövekedhetnek, mely a medencetulajdonos számára fog többlet költséget jelenteni.

Tovább a hőszivattyúkhoz >>>

Üzemeltesse be a leggazdaságosabb fűtési típust medencéjébe. 

Szaktanácsadásért hívja munkatársainkat bizalommal! És ne feledje: a víz felmelegítése kerül a legtöbb költségbe. Azzal nem fog spórolni, ha egyszerűen csak kikapcsolja a fűtést.

Ingyenes helyszíni felmérés és szaktanácsadás!

Szakszerű munkával, sokkal hosszabb élettartamot, olcsóbb üzemeltetést nyújtunk Önnek is!

Hívja a medenceépítés szakvonalát!