Zsaluköves medence építés hátrányai

zsaluköves medencék

Megosztom a bejegyzést

A kerti zsaluköves medence építés cseppet sem egyszerű feladat, sokféle szempont játszik közre abban, hogy elégedettek legyünk.


Ha megszületett a döntés, hogy otthonunkban egy kristálytiszta, gyönyörű kerti medencét szeretnénk építtetni, akkor profi kivitelezőt kell találnunk, aki a medencéknek minden csínját-bínját ismeri.

Minél tovább böngésszük az internetet, katalógusokat, egyre olcsóbb medencék kerülnek a szemünk elé. Ha kizárólag pihenés, kikapcsolódás céljára vásároljuk, vagy csak egy kis nyári csobbanásra a gyerekeknek, talán szimpatikusnak tűnhetnek az egyszerűbb,  készen megvehető alkalmatosságok. Hosszútávon azonban nem biztos, hogy ezek az olcsóbb, gyengébb kivitelű, az idő múlásával is megőrzik szépségüket, használhatóságukat.
Aki komolyan gondolkodik, az a kerti medencék építése mellett dönt, és jól tudja, hogy ezzel a beruházással nem csak örömet és kikapcsolódást vesz, hanem az ingatlana értéke is jelentősen megnő. 

Medencék típusai

Mielőtt választ, a küllem és az ár mellett érdemes ismernie a kerti medencék főbb típusait, előnyökkel és hátrányokkal együtt. Így tud olyan döntést hozni, ami után nyugodtan dőlhet hátra, mert tudja, mit fog kapni a pénzéért.

1. Fémpalástú és műanyag medencék

A fémpalástú és a műanyag medencék az alsó közép árkategóriába tartoznak. Olcsóbbak a betonból épített földbe süllyesztett változatoknál.  Ezeket a kerti medencéket azoknak javasoljuk, akik rövidtávon gondolkodnak, mert az élettartamuk sajnos viszonylag rövid. Az időjárás kikezdi ezeket a medencéket, a fémszerkezet meggyengül, a gyári vékony fóliát illetve a műanyag teknőt a nap és az időjárás hamar elhasználttá teszi.

Ha ennél komolyabbra gondol, nézzük meg a betonból épített kerti medencék két fő típusát:

2. Zsaluköves fóliás medencék

Következő lépcsőfok, hazánkban a leggyakrabban használt megoldás: a zsaluköves fóliás medencék. Ennél a típusú zsaluköves medence építésnél, szükség van egy előre lebetonozott 10 cm vastagságú szerelőbetonra, erre vasalás, szerelvénycsövezés után, ismételten 10 cm vastagságú betonlemez kerül kiöntésre. A beton megkötése után épül zsalukőből, két-három lépésből az oldalfal, a medencetest . Ez a különböző időpontban kiöntött alapréteg, illetve a zsalukőből 2-3 soronként betonozott oldalfal, sosem fog egy egységes testet alkotni, folyamatos dilatációs repedésekre kell számítani (a medencék dilatációs repedéseit a hőkülönbség, az időjárás, a fagy és a tűző nap miatti eltérő tágulás okozza, és roppantul káros). Így a zsaluköves medence szerkezete nem lesz kellően masszív. Ezeknek a medencéknek a technológiából adódóan jóval kevesebb a teherbírásuk, nem állnak ellen annyira a külső-belső feszítő erőknek. Ez főleg a téli időszakban jelent hátrányt, a vashálóval épülő monolit vasbeton kerti medencékkel szemben.

3. Monolit vasbeton medencék

A németek által kifejlesztett fém zsalurendszerrel készülő monolit vasbeton kerti medence építése valóban időtálló, és egy életre szóló megoldás. Viszonylag új keletű megoldással az oldalfal és az aljzat egy ütemben készül, így elkerülhetőek a dilatációs repedések.
Ezek a kerti medencék a legtartósabb, minőségi típushoz sorolhatók. A mixerbetonnal tömörebb beton és az aljzatban és oldalfalban beépített acélhálónak köszönhetően pedig sokkal masszívabb szerkezet érhető el, mint a házi betonkeverésű zsaluköves medencéknél.
A monolit vasbeton medencéknél a betonteknő vastagsága 20 cm tömörített C20 minőségű mixer betonból épül, így bátran állíthatjuk, hogy prémium minőségű megoldást választunk. Az ára nyilván magasabb, mint más kerti medencék esetében, ám ez a zavartalan használat során garantáltan megtérül!

A medencék téliesítési problémái

A kültéri medencék egyik legnagyobb ellensége a tél, így hazánkban a medencék jó felkészítésére figyelni kell. Nézzük a fizikai okokat: a talaj átlagos fagyási mélysége 20 – 25 cm. A kerti medencékben viszont télen pont ezen a szinten nincs víz, mivel téliesités során, 30-40 cm-t leengedünk a vízszintből, mivel a szerelvények csőrendszerét muszáj vízteleníteni, különben szétveti a fagyás közben kitáguló jég a csöveket.

Kétirányú a kültéri medencék fagyási terhelése – ezt kevesen tudják!

Tehát a talaj felső 25 cm vastagságban nyomást gyakorol a szerkezetre, a kerti medencék 10-20 cm mélyen befagynak, és a befagyott víz pedig kifelé nyomja a szerkezetet, ott ahol a talaj már nincs megfagyva. Ennek a feszítő erőnek a nagysága, és gyakorisága károsítja legjobban a zsaluköves medence szerkezetét.

Mit lát ebből a zsaluköves medence tulajdonosa?

Ilyenkor fordul elő, hogy sajnos 5-6-7 év elteltével a zsaluköves medencék belső vakolata már nem bírja ezt a terhelést és lefagy, leválik a szerkezetről, tavasszal vízfeltöltéskor pedig csúnyán kidomborodik a fólia alatt. A vakolatdarabok a víznyomás hatására megsérthetik, kiszakíthatják a fóliát. Ez nem csak súlyos esztétikai hiba a zsaluköves fóliás medencéknél, hanem elindul a szivárgás, ami beláthatatlanul nagy károkat, rombolást okoz.

A kerti medencék  legköltségesebb javítása a szerkezeti hibák helyreállítása!

A medencék építése, a technológia és a szerkezet kiválasztása előtt azért érdemes szakemberrel konzultálnia, mert elkerülhetők azok a tévedések, amiket az amatőrök okoznak.
A zsaluköves medencék szerkezeti hibáinak helyreállítása drága. Ahhoz hogy hozzáférjünk a meghibásodott szerkezethez, le kell szivattyúzni az összes vizet, ami már nem kis összeg. Utána el kell távolítani a vízzáró burkolatot, a medencefóliát. Lehet, hogy már nem is fogjuk tudni visszatenni, így a fóliázás árával is számolhatunk.
Számos esetben a szerkezet külső oldalát is javítanunk kell, ami a zsaluköves medencék körüli térbeton, térburkolat esetén véséssel, felszedéssel jár. Ezt is vissza kell utána állíttatni. Bármilyen utólagos szakszerű javítástól, még maga a szerkezet nem lesz tökéletes, előfordulhat a későbbiekben, hogy máshol keletkeznek fagykárok.

Hogy védheti ki a kárt a legegyszerűbben?

Ezért ajánlatos a kerti medencék kivitelezése előtt odafigyelni, tisztában lenni ezekkel a dolgokkal és olyan medencék tervezése, építése és javítása terén sokéves tapasztalattal bíró szakembert találni, aki stabil és megbízható szerkezetre építi medencéjét és végül olyan burkolattal, fóliával borítja, amilyet Ön esztétikailag megálmodott!

Ha tudni szeretné, hogy mindez hogy nézne ki Önnél, akkor keressen minket és sok év kerti medencék építése során szerzett tapasztalatunkkal segítve, mérlegelve a lehetőségeket, a legelőnyösebb döntést tudja meghozni.

Hívja most:+36 30 937 72 67+36 30 937 72 67 vagy kérjen ajánlatot!

medenceépítés.net

További cikkek a témában

kerti-medence-epitessel-kapcsolatos-tudnivalok
Kültéri medence

Medenceépítés könnyedén? IGEN!

Tudnivalók medence építésről Számtalan medenceépítő cég közül választhat az, aki álmai medencéjét szeretné elkészíttetni. Ezen cégek és vállalkozók között vannak, akik különböző technikai és beépítési innovációkkal

Tovább olvasom »