Medence vizének kezelése, vegyszeradagolás

medence.webp

Legyen szó akár puha falú, akár épített kültéri-, vagy beltéri medencéről, úszómedencéről, vizének tisztítása, tisztántartása, a szennyeződések eltávolítása, mechanikailag és vegyileg egyaránt alapvető feladat. Azonban a víz csak abban az esetben lesz- és marad tiszta, ha annak összetevői kémiai szempontból egyensúlyban vannak.

Elsőként a víz pH értékét állítsuk be

Első teendő a víz pH mérése után a megfelelő pH-érték beállítása, amelyhez szükség szerint pH csökkentő vagy növelő szert kell a medence vizébe adagolni. A 7-es érték alatt savas, felette lúgos jellegű a víz.
Mivel az emberi szem pH-értéke 7,4-7,5 körüli, ehhez mérten 7,2 illetőleg 7,6 között tartva a legmegfelelőbb a víz kémhatása.

Figyeljünk a kemény vízre!

Vízkeménység nem országos probléma, de a kemény vízből kiváló vízkő kiválhat a medence és a vízvezetékek belső falán, melegágyat biztosítva a baktériumoknak, valamint akár komoly károkat is okozhat a medence-gépészeti egységekben.
A vízkő kiválása vízkő-stabilizátor folyadékkal akadályozható meg.

Vegyszerezéssel tartsuk fent a víz minőségét

Vegyszerezésre a víz minőségének fenntartására van szükség. Ha ritkán, vagy kevés vegyszert használunk, a vízminőség romolhat, gombásodás, algásodás léphet fel, elszaporodhatnak olyan káros mikroorganizmusok, amelyek betegséget és kellemetlen fertőzéseket is okozhatnak.
Azonban a vegyszerek túladagolása sem megoldás, hiszen bizonyos mértéken túl szintén egészségkárosító hatása lehet.

Mire figyeljünk fertőtlenítő szereknél?

A fertőtlenítő vegyszerek klórtartalma és koncentrációja olyan fokú, hogy könnyedén elpusztítja a medence vizében jelenlevő, fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, algákat.
Ha a fertőtlenítőszereket az ideális szabadklór-tartalomra (free chlorine-FC) odafigyelve alkalmazzuk (0,6-1,5 mg/l), a vegyszer-koncentráció a fürdőzők egészségére ártalmatlan marad.
A legújabb fertőtlenítő szerek azonban már klórmentesek, aktív oxigénnel végzik a fertőtlenítést.

Jók a kombinált vízkezelő szerek?

Kombinált vízkezelő-szerek nem csak fertőtlenítőszereket tartalmaznak, hanem a víz tisztán tartásához szükséges algaölőket és/vagy pelyhesítő anyagokat is.

Mit tehetünk algásodás ellen?

Algásodás ellen (ami szinte elkerülhetetlen amennyiben fény és szerves anyag van jelen egy, az ember számára is igen kellemes hőmérsékletű vízben) a legjobbak a biológiailag lebontható, klórmentes kvaterner ammónium vegyületek.

Sokszor, bár a megfelelő mennyiségű klórt adagolnak a vízhez, előfordul, hogy az algásodás nem szűnik, a víz zavarossá válik, ilyenkor legtöbbször a magas pH a ludas.
Amennyiben a víz teljesen elalgásodik, alkalmazhatunk sokkoló klórozást úgy, hogy a vízben a klórszintet 3-5-szörös mennyiségűre emeljük. Tartósan 25-26fokos medencékénél 1-2 hetente érdemes sokkoló klórozást alkalmazni.

Alapfertőtlenítés, szintfenntartás, szennyeződések – amire figyeljünk

Alapfertőtlenítés után a kristálytisztán csillogó víz érdekében szintfenntartó tablettákat érdemes alkalmazni, hogy elkerüljük a későbbi algásodást és vízminőségromlást.
A lebegő szennyeződések (naptej, napolaj maradványok, kolloid méretű algák) azonban még így is megjelenhetnek medencénk vizében, akár oly mértékben is, hogy annak vize zavarossá, opálossá válik. Ilyenkor azonban a pelyhesítés segíthet. Pelyhesítőszerek alkalmazásával a medence vizében levő apró szemcsék eredeti méretük többszörösére állnak össze, és végül fennakadnak a szűrőn.

Megfelelő, szakszerű vegyszerezés mellett, valamint a kezelési utasítások betartásával elegendő lehet a medence vizét 3-4 évente lecserélni.

Ingyenes helyszíni felmérés és szaktanácsadás!

Szakszerű munkával, sokkal hosszabb élettartamot, olcsóbb üzemeltetést nyújtunk Önnek is!

Hívja a medenceépítés szakvonalát!