Medence vizének fűtése

medencefedes-ikon.webp

Medence vizének fűtése elektromosan, napkollektorral vagy hőszivattyúval

Tavasszal, szinte az első napsugarakkal egy időben jut minden medencetulajdonosnak eszébe, hogy mennyire jó is lenne végre újra csobbanni egyet, ám e tekintetben nem csak a levegő és a szél hűvöse-, hanem a szabadtéri úszómedencék vizének alacsony hőmérséklete is nagyon komoly visszatartó tényezőt képvisel.

Amennyiben ragyogó az idő és csak a víz hőfoka választ el minket a kellemes fürdőzéstől, ezen viszonylag rövid idő alatt akár több lehetőséget is számításba véve, segíthetünk:

A kültéri és beltéri medencék fűtése történhet: elektromos, gáz, hőszivattyú és napkollektorok energiáját hasznosító fűtési rendszerrel.

Azonban mielőtt letennénk a voksunkat egy konkrét medencefűtés mellett, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medencefűtés későbbi teljesítménye több fontos részlettől, illetőleg tényezőtől is függ:

• a medence szigetelésétől, ugyanis rossz, vagy hiányzó szigetelés miatt a hőveszteség megemelkedik, így nagyobb teljesítményű medencefűtésre lesz szükség,

• a medence elhelyezkedésétől is, hiszen egy árnyékban levő, vagy akár rosszul tájolt kültéri medence vizét sokkal több energia felmelegíteni, mint azt, amelyiket tartósan éri a közvetlen napsugárzás,

• a vízhőmérséklet továbbá a medence általános hőveszteségétől is. Reggelre a medence vize lehűl még a nyári, kellemesen meleg estéjű időszakokban is, így a napi átlag 15 fokos hőingadozásnak köszönhetően a nem fűtött medence vize akár 10-15 fokkal is lehűlhet egy éjszaka alatt amennyiben nincs takarva, vagy szigetelő fóliával védve a medence.

Takarás hiányában tehát nagyobb és intenzívebb medencefűtésre lehet szükség.

Milyen medencefűtési lehetőségek közül választhatunk?

A medence vizének felmelegítéséhez választhatunk külső energiát nem igénylő medencefűtést, vagy külső energiát igénylőt, esetleg olyan vegyes rendszereket, mint például a napkollektor melletti kiegészítő gázfűtéses-, vagy villamos és hőszivattyús rendszer.
Az elektromos fűtési megoldás

Bár az elektromos rendszerű medencefűtés kiépítése a többivel szemben sokkal kedvezőbb áron megoldható, összességében mégis a legköltségesebb választás, hiszen fenntartási költségei folyamatosan igen magasak.

A hőcserélő alkalmazása

A hőcserélő rendszeren alapuló vízhőfok-szabályozás jelenleg a legelterjedtebb változat a medencefűtési módok közül.
Ennél a fűtési rendszer típusnál a medence vizének fűtéséhez az épület fűtését is szolgáló gázkazán szolgáltatja a hőt egy víz-víz hőcserélővel, amelyet a gépházból egy vezérlő-időzítő egységgel lehet irányítani.
Azonban már itt is megjelennek a vegyes rendszerek, úgy, mint a kondenzációs kazán mellé rendelt kisegítő, napsütéses főidőszakokban a legköltséghatékonyabb napkollektoros vagy épp napelemes fűtési technológiák.

A víz felmelegítése abszorber-rendszerrel, szolárszőnyeggel

Amennyiben nem elvárás, hogy a medence vize állandó hőmérsékletű legyen, egy tartós rossz idő utáni gyors vízhőfok-emeléshez, elégséges lehet átfolyós rendszerű abszorberek, szolár szőnyegek használatával, amelyek viszonylag jól képesek helyettesíteni nyári időszakban a hagyományos napkollektoros rendszereket.
A fekete színű, UV sugárzásnak és a medencevíz károsító hatásának ellenálló, speciális anyagú szőnyeghez nincs szükség hőcserélőre, elég, ha egy szivattyú keringeti a vizet az abszorberben.
Az abszorber-rendszer kellemes, tartósan napos idő esetén viszonylag rövid idő alatt akár 5-8 fokkal is emelheti a nem fűtött medencék vizének hőmérsékletét.
Hátránya a helyigénye, ugyanis kültéri, takarás nélküli medencék vizének felfűtéséhez a melegítendő vízfelület méretével megegyező nagyságú felületű abszorber-rendszer kiépítése szükséges.

Napkollektoros fűtés

Medencehasználati szokásoktól függően akár a napenergia hasznosításával is fűthető a medence vize, amennyiben a medencét leginkább a nyári időszakban kívánjuk használni.
Ezen időszakokban, amikor gyakorlatilag csak pár fokot kell melegíteni a vízen, a sugárzott hőt maximálisan kihasználhatjuk, hiszen a medence vize közvetlenül keresztülfolyhat a napkollektoron.
Így nem szükséges külön hőcserélő rendszert kiépíteni, tartályokat telepíteni. A három évszakos napkollektor nagyjából tavasztól, késő őszig használható a legjobb hatékonysággal, de már négy évszakos napkollektorok is telepíthetők, amelyekkel a termelt hőt akár az általános, használati meleg víz előállítására is fordíthatjuk.

Hőszivattyús vízmelegítés

Ez a fűtési mód, amely a víz fűtéséhez szükséges hő 75%-át a környező levegőből nyeri akár több hónappal is kitolhatja a medencehasználat idejét, hiszen a tartósan borús, vagy kora tavaszi-, változékony időben is hatékony, szemben a szolár medencefűtési megoldásokkal.
Továbbá nem csak az új, hanem a már meglévő medencékhez is könnyen telepíthető. Érthető módon, a hőszivattyús melegítés jelenleg hazánkban is a leggyorsabban terjedő vízfűtési megoldás.

Medencefűtéssel, medencefelújítással, medenceépítéssel kapcsolatban keressen minket, több éves gyakorlatunk garancia, hogy a legjobbat adjuk Önnek!

Ingyenes helyszíni felmérés és szaktanácsadás!

Szakszerű munkával, sokkal hosszabb élettartamot, olcsóbb üzemeltetést nyújtunk Önnek is!

Hívja a medenceépítés szakvonalát!