Medence vegyszerezés, automata vegyszeradagolás

medence.webp

Legyen szó akár puha falú, akár épített kültéri-, vagy beltéri medencéről, úszómedencéről, vizének tisztítása, tisztán tartása, a szennyeződések eltávolítása, mechanikailag és vegyileg egyaránt alapvető feladat. Azonban a víz csak abban az esetben lesz- és marad tiszta, ha annak összetevői kémiai szempontból egyensúlyban vannak. Az úszómedence vizének tisztán tartása bakteriológiai szempontból ugyanolyan fontos, amihez medencevegyszerek szükségesek. Az uszodavegyszeres vízkezelés nélkül a medence vize néhány napon belül bezöldül és használhatatlanná válik.

Elsőként a víz pH értékét állítsuk be

Első teendő a víz pH mérése után a megfelelő pH-érték beállítása, amelyhez szükség szerint pH csökkentő vagy növelő szert kell a medence vizébe adagolni. A 7-es érték alatt savas, felette lúgos jellegű a víz.
Mivel az emberi szem pH-értéke 7,4-7,5 körüli, ehhez mérten 7,2 illetőleg 7,6 között tartva a legmegfelelőbb a víz kémhatása.

Figyeljünk a kemény vízre!

Vízkeménység nem országos probléma, de a kemény vízből kiváló vízkő kiválhat a medence és a vízvezetékek belső falán, melegágyat biztosítva a baktériumoknak, valamint akár komoly károkat is okozhat a medence-gépészeti egységekben.
A vízkő kiválása vízkő-stabilizátor folyadékkal akadályozható meg.

Vegyszerezéssel tartsuk fent a víz minőségét

Vegyszerezésre a víz minőségének fenntartására van szükség. Ha ritkán, vagy kevés vegyszert használunk, a vízminőség romolhat, gombásodás, algásodás léphet fel, elszaporodhatnak olyan káros mikroorganizmusok, amelyek betegséget és kellemetlen fertőzéseket is okozhatnak.
Azonban a vegyszerek túladagolása sem megoldás, hiszen bizonyos mértéken túl szintén egészségkárosító hatása lehet.

Mire figyeljünk fertőtlenítő szereknél?

A fertőtlenítő vegyszerek klórtartalma és koncentrációja olyan fokú, hogy könnyedén elpusztítja a medence vizében jelenlevő, fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, algákat.
Ha a fertőtlenítőszereket az ideális szabadklór-tartalomra (free chlorine-FC) odafigyelve alkalmazzuk (0,6-1,5 mg/l), a vegyszer-koncentráció a fürdőzők egészségére ártalmatlan marad.
A legújabb fertőtlenítő szerek azonban már klórmentesek, aktív oxigénnel végzik a fertőtlenítést.

Jók a kombinált vízkezelő szerek?

Kombinált vízkezelő-szerek nem csak fertőtlenítőszereket tartalmaznak, hanem a víz tisztán tartásához szükséges algaölőket és/vagy pelyhesítő anyagokat is.

Mit tehetünk algásodás ellen?

Algásodás ellen (ami szinte elkerülhetetlen amennyiben fény és szerves anyag van jelen egy, az ember számára is igen kellemes hőmérsékletű vízben) a legjobbak a biológiailag lebontható, klórmentes kvaterner ammónium vegyületek.

Medence vegyszereket használnunk kell

• a tisztaságért
• áttetsző vízért
• a pH érték beállításáért
• fertőtlenítésért
• algák ellen
• penészgombák ellen
• vízkő ellen
• téli fagyás ellen
Az úszómedence vegyszerek használatától nem kell félni, kérje szakembereink tanácsát a megfelelő medence vegyszerek beszerzéséhez és alkalmazásukhoz.
Milyen medence vegyszerekre és mérőműszerekre van szükség?

A vegyszeradagoló berendezés

Az úszómedence kiváló vízminőségének megőrzése érdekében a különböző vegyszerek rendszeres és megfelelő mennyiségű adagolása elengedhetetlen. A vegyszeradagoló mérőcelláin átáramló víz vegyszerszintje alapján szivattyúk adagolják a medence vizébe a szükséges mennyiségű vegyszeres oldatokat.

A pH mérő

Különösen fontos az úszómedence vizének kívánt 7.2- 7.4 pH közötti értéken tartása. Erre azért van szükség, mivel a használatos vízkezelő szerek optimális hatásukat 7.2-7.4 pH tartományban fejti ki, illetve lúgosabb (7.6 pH feletti) érték esetén kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek, valamint az ennél a tartománynál savasabb/lúgosabb pH irritáló hatású a fürdőző bőrére.

pH beállító medence vegyszer

A kívánt érték eléréséhez a pH csökkentése pH-Minus, növelése pedig pH-Plus nevű szerrel érhető el.

Tovább a pH mérő/adagoló berendezésekhez >>>

A klórtabletta a legközismertebb medence vegyszer

Egyszerűen és hatékonyan alkalmazható fertőtlenítőszer forma az úszómedence vizében lévő mikroorganizmusok, kórokozók ártalmatlanítása céljából. Üzembe helyezéskor gyorsan oldódó klórtablettát vagy granulátumot alkalmazunk a megfelelő klórszint eléréséhez, majd annak fenntartása érdekében lassan oldódó klórtablettát adagolunk. Ha kis mértékben túlklóroztuk a vizet, akkor távolítsuk el a klór tablettát a vízből. A klór szint néhány óra múlva helyreáll, addig ne használjuk a medencét

Tovább a klór automata mérő/adagoló berendezéshez >>>

A sóbontó

A jelenleg használatos legkorszerűbb és legbiztonságosabb klóros vízkezelő eljárás, mely teljesen automatikus és minimális a fenntartási költsége. Az úszómedence vizében sót kell feloldani, amiből a sóbontó előállítja a fertőtlenítéshez szükséges klórt, majd azt ismét sóvá alakítja vissza, így a só nem fogy a medencéből.
Egészségügyi szempontból biztonságos, mert a felhasználó bőre nem találkozik agresszív klórvegyülettel, nincs kötött klór a vízben így szagtalan, nem csípi a szemet.
További előnye még, hogy utólag is beépíthető, alacsony az üzemeltetési költsége, öntisztító, és nem igényel különösebb karbantartást.
 

Téli medence vegyszerek

A teleltetés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb fóliás és műanyag medence gyártója előírja, hogy az úszómedencét vízzel feltöltve kell átteleltetni. A medencében hónapokig álló vízből kiváló vízkő azonban tavasszal nehezen távolítható el.
A téliesítő úszómedence vegyszerek csökkentik a vízkőkiválást, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást. Helytelen téliesítésnél, illetve ha nincs jól letakarva a medence az is előfordulhat, hogy az ázó levelek elszínezik a fugát vagy magát a mozaikburkolatot is. A fóliás medencében elindul a penész, ami tartós károkat okoz.

Tovább a téliesítő folyadékokhoz >>>

Kérje szaktanácsunkat medencéje helyes vegyszerhasználatához:

Hívja most: +36 30 937 72 67
 vagy kérjen ajánlatot!

A vegyszereken túl:
Az úszómedence rendszeres, heti 1 órás karbantartást igényel, hogy esztétikus, higiénikus, használható legyen. A legfontosabb feladat a porszívózás, szűrők ellenőrzése, tisztítása. A rendszeres karbantartás nem kerül rendkívüli befektetett energiába, viszont a medence vize meghálálja a törődést.

Ingyenes helyszíni felmérés és szaktanácsadás!

Szakszerű munkával, sokkal hosszabb élettartamot, olcsóbb üzemeltetést nyújtunk Önnek is!

Hívja a medenceépítés szakvonalát!