Medence téliesítése

medence.webp

Lassacskán sajnos vége a nyárias időnek, így a medenceszezonnak is. Ahogy egyre több falevelet kell a víz tükréről lehalásznunk, aktuálissá válnak a kérdések: “mikor téliesítsek?”

“Hogyan ne felejtsek ki semmit az eljárás menetéből?” Ha éppen téliesítésre készül, vagy még nem tudja, mennyi munkára számíthat jövendőbeli medencéje téliesítésekor.

Téliesíteni csak tiszta vizű medencét szabad. Akkor kell, amikor a víz hőmérője már nem kúszik 15 fok fölé, máskülönben még mindig kiváló környezetet biztosít medencénk a mikroorganizmusok szaporodásához. A művelet nem bonyolult, csak összetett; a cél ugyanis a csövek fagykárosodásának megakadályozása mellett a medencegépészet megóvása, valamint maga a medencetest is védelemre szorul a téli hónapokban. Térre nem szabad leereszteni a medence vizét, mivel a medence fala, burkolata károsodhat a közvetlen fagytól.

A kerti medence téliesítés menete – dióhéjban

Először a vizet kell teljes mértékben kitisztítani: a felülethez háló, a többihez porszívó fog kelleni. Ezután engedjük le a vizet a szkimmer és a befúvók alá, hogy azokat ne érhesse kár a fagyott víz tágulása következtében. 

Ekkor kerülnek helyükre a fagytestek, majd következik a gépészeti berendezések víztelenítése, majd ezek elpakolása valami olyan helyre, ahol nincsenek kitéve a kemény téli hidegeknek. A kerti medence vizében a fagytestek feladata az, hogy csökkentsék, elnyeljék a jég nyomását, ezzel kímélve a medence falát. Úgy kell ezt elképzelni, hogy a fagyás a felszínről indul és akár 20-30 cm mély is lehet. Ha ebben a zónában vannak olyan, összenyomható, rugalmas felületek, amik teret engednek a jég tágulásának, akkor a nyomóerő itt fog realizálódni és nem a szilárd falat kezdi ki. 

Amennyiben a medence oldalára függeszthető berendezéseink vannak, semmiképpen ne hagyjuk őket a vízben télire! A csövek víztelenítése után a befúvókat fagydugóval kell szigetelni. Végül, a takarófólia felhelyezése előtt, algaképződés elleni szerrel kell kezelni a vizet. Léteznek speciális téli medencetakaró fóliák, amik vastagabbak, mint az általános takarók. Ha egyedi formájúra készített a kerti medencénk, akkor a téli takaróját is egyedileg kell elkészíttetni.

Ingyenes helyszíni felmérés és szaktanácsadás!

Szakszerű munkával, sokkal hosszabb élettartamot, olcsóbb üzemeltetést nyújtunk Önnek is!

Hívja a medenceépítés szakvonalát!